Stenullens många användningsområden

Stenull kan användas för praktiskt taget alla typer av isoleringsuppgifter. I tak, golv, väggar, för teknisk isolering av tankar och ventilationskanaler samt för en mängd olika VVS-installationer. Stenull finns i flexibla, formstabila och tryckstabila plattor, moduler, mattor och granulat, och detta innebär att oavsett vilken teknisk installation produkten skall användas till, kan den enkelt skäras till och anpassas.

Hos oss på Insulize hittar du ett stort urval av isoleringsprodukter av stenull. Vi har samlat dem alla här så att det därmed är lätt att hitta önskad produkt.

Vad är stenull?

Stenull är en underkategori av mineralull och tillverkas genom att smälta sten, kalksten, briketter och en viss mängd återvunnet material från stenullsproduktionen vid cirka 1500 grader. Den smälta stenmassan spinns sedan till de fibrer som utgör isoleringsmaterialet.

Tillverkningsprocessen fortsätter sedan med att stenullen härdas vid 250-300 grader i 10-30 minuter för att sedan kylas ned till normal rumstemperatur genom en lång avluftning. När stenullen har svalnat skärs den i enheter - så kallade batts - för att underlätta hanteringen.

Stenullens många fördelar

Stenull har många fördelar som är värda att beakta när man skall välja isoleringsmaterial för nästa isoleringsprojekt:

  • Goda termiska egenskaper med lågt lambdavärde
  • Klassat som obrännbart material - brandklass A1 och A2
  • Fukt- och vattenavvisande
  • Goda akustiska egenskaper som fungerar som ljudisolering
  • Lång livslängd utan försämrad isoleringsförmåga
  • Återanvändbarhet

Arbete med stenull

Stenull är ett relativt enkelt material att hantera och arbeta med. Materialet väger inte mycket och du kan enkelt klippa det så att det passar precis där du skall använda det.

Du bör dock vara medveten om att stenull kan orsaka klåda och obehag när den kommer i kontakt med huden samt klåda och irritation i luftvägarna. Det kan dock lindras genom användning av lämplig skyddsutrustning som handskar, skyddsdräkt och andningsskydd.

På Insulize hittar du ett brett urval av tillbehör som hjälper dig att få jobbet gjort på ett säkert och effektivt sätt.

Produkter för alla projekt


På Insulize har vi samlat ett antal starka varumärken inom teknisk isolering och passivt brandskydd - Isover, Knauf, Kaimann, Rohhe, K-FLEX, Mulcol m.fl.
Hitta dina produkter nedan.